Houten vloeren leggen dat kun je ook zelf.

 
Zelf een houten vloer of parketvloer leggen, je kunt het! Leginstructie voor het leggen van je houten vloer van de Vloerderij

Parket met toplaag of massieve planken leggen. Ook doehetzelf.

Parketvloer met toplaag en houten vloeren leggen. Parket en houten vloeren waren ooit uit puur (massief) hout geschaafd. Hout is een duurzaam en natuurlijk product dat soms vocht opneemt en ook weer afgeeft. Het hout zwelt of krimp dan en er kunnen kiertjes of andere veranderingen ontstaan. Massief houten vloerdelen hebben hier meer last van dan parket met een toplaag. Voordelen van massieve vloerdelen zijn de slijtvastheid, de duurzaamheid en het feit dat je het na verloop van tijd opnieuw kan schuren, lakken en olieën. De houten vloer ziet er dan weer als herboren uit. Ook de multiplanken zijn super geschikt voor doe het zelf leggers.

Je houten vloer of parket laten leggen?, klik hieronder voor offerte en een scherpe prijs.

Zelf een houten vloer leggen.   www.devloerderij.nl/houten-vloer-en-parket-leggen.html  Zelf parket leggen kan dat?

Kwaliteit, hardheid en droogte van het hout. Wat algemene info.

De ene houtsoort is harder dan de andere, da’s nogal wiedes. Hoe harder de houtsoort, hoe duurzamer en duurder de houten vloer. De kwaliteit van hout verschilt ook. Bijvoorbeeld de hoeveelheid knoesten, de regelmaat van de nerven in het hout en op verkleuringen. Let ook op beschadigingen. Als de houten vloerdelen beschadigd zijn hoeft de kwaliteit niet eens slechter te zijn. Zoek voor het leggen de planken uit en leg ze dan in een mix. Dus niet veel noestjes bij elkaar. verspring ook met de plank. We noemen dit wild verband.

Hoe moet ik parket schuren?

Behandeling van massieve planken. Doe het zelf leggen Toplaag

Een C-kwaliteit of Abdij is een vrij ruige uitvoering en dat zie ook vaak terug in de prijs. C wordt gebruikt voor de verouderde vloeren. Om de vloer te leggen moet het hout goed droog zijn. Natuurlijk drogen is altijd beter dan kunstmatig drogen. Sommige vloerdelen hebben een speciale slijtlaag, of zijn geïmpregneerd. Hoe dikker de slijtlaag, hoe langer de houten vloer mooi blijft. 
Een ABC uitvoering is wel de meest verkochte massieve plank. Maar ook in een lichtere uitvoering met een toplaag. Zelf leggen gebeurt wel, maar het is veel werk. En niet alleen omdat zo'n massieve vloer erg veel weegt, maar ook de creativiteit van het leggen speelt een rol. De noesten worden gevuld met voegenkit wat na droging praktisch de kleur van de plank opneemt. Lamelplanken dus multi- en Duoplanken met toplaag zijn meestal in de fabriek gestopt.

Met massieve planken gebeurt de afwerking met voegenkit op locatie. Ook worden bij te grote noesten deze er uit gezaagd. De afvalstukjes zijn dan vaak niet groter dan enkele centimeters. Zelf een massieve vloer leggen is vrij zwaar en specialistisch. Een lamelplank met een toplaag echter is lichter en is gemakkelijker te leggen. Ook komen deze vrijwel altijd gestopt uit de schaverij.

Massieve eiken vloeren nog alleen voor kenners.

Massieve houten vloeren leggen voor doe het zelf leggen wordt steeds lastiger. Toch is met de komst van de multi- en dupolanken de massieve plank op de achtergrong geraakt. Optisch zijn deze planken praktisch gelijk en ze worden al in de fabriek legklaar gemaakt. En dit is helaas met massieve vloeren niet altijd het geval.