Houten vloeren en luchtvochtigheid

Houten vloeren en luchtvochtigheid

Hoe zit dat nu met de Luchtvochtigheid voor houten vloeren?

Iedereen wil z'n houten vloer optimaal houden en dat kan ook. Ook moet dan de luchtvochtigheid in de gaten gehouden worden. Tegenwoordig zijn er de Multi- en Duoplanken met een toplaag. Deze planken zijn nauwelijks meer vatbaar voor luchtvochtigheids schommelingen. Massieve planken daarentegen wel en dan is het oppassen geblazen. Dus met een meerlaagse Vloerderij lamelplank met toplaag geen enkele probleem.

Elke woning heeft te maken met luchtvochtigheid. Lees het hier.

Luchtvochtigheid en houten vloeren. Ook condens kan de oorzaak zijnBuitenlucht bevat water. Dit is de Relatieve Luchtvochtigheid. Hiermee wordt de hoeveelheid waterdamp bedoeld die de lucht op dat moment bevat in verhouding (in %) met de hoeveelheid water die de lucht bij een gelijke temperatuur maximaal zou kunnen bevatten (dus 100%).

De lucht kan op een bepaald moment meer of minder water(damp) bevatten. Dit komt in huiskamers praktisch nooit voor.


100% + kan niet, want dan treedt condens op omdat de lucht oververzadigd is met water. Koude lucht kan minder water bevatten dan warme lucht. Dat is goed te zien bij een koud raam. Als de warme lucht afkoelt treedt condensvorming op.


De Vloerderij levert speciale lamelplanken met een vaste en solide toplaag, die heel goed bestand zijn tegen de luchtvochtigheids schommelingen. Deze Combiplanken zijn tevens onwrikbaar op vloerverwarming. Ze zijn zelf in visgraatuitvoering verkrijgbaar. De mooiste aanbiedingen zijn steeds voorradig in de schaverij.

Een houten vloer is vatbaar voor luchtvochtigheid. Alleen de Multiplank kan er beter tegen.  Houten vloer en parket luchtvochtigheid

Een Houten Vloer reageert op deze Relatieve Luchtvochtigheid.

Met een eiken vloer, planken of parket haal je dan wel de natuur in huis, maar vocht mag liever buiten blijven. Vocht is schadelijk voor de planken, maar kan ook in de begin- drogingsfase van de oliebewerking schade veroorzaken. Zelfs muziekinstrumenten zoals gitaren en piano's ondervinden schade van vocht. Lamelparket zoals de multiplanken met toplaag zijn bestand tegen een hogere luchtvochtigheid.

Parket luchtvochtigheid advies bij de Vloerderij    Luchtvochtigheid en parket of houten vloeren.

Krimpen en uitzetten kan dus goed tegengegaan worden.

Een massieve houten Vloer bevat zelf ook water. Het water dat in je Houten Vloer of parket zit is afgestemd op een gemiddelde Relatieve Luchtvochtigheid van circa 60%. Als deze daalt verdampt water uit de Vloer en krimpt deze, als de luchtvochtigheid hoger wordt, neemt de Houten Vloer vocht op en zet hij op. Zolang de luchtvochtigheid rond de 60% beweegt, is krimpen en uitzetten van Houten Vloeren beperkt en is er sprake van een gewone werking. Is de Luchtvochtigheid echter voor langere tijd lager of hoger, dan kan werking in vloer voorkomen. Krimp gaat vaak samen met kiervorming en soms trekken houten planken krom.

Zwelling kan ook gepaard gaan met bolling, de planken kunnen omhoog komen en enigzins vervormen. Heel belangrijk dus om de luchtvochtigheid in het vertrek waar uw houten vloer ligt te volgen. Ook de droging van de olie is afhankelijk van de luchtvochtigheid, maar deze periode is maar van heel korte duur.

Hoe meet ik de Luchtvochtigheid voor een Houten Vloer?

Een hygrometer voor het meten van de luchtvochtigheid, een must als je een houten vloer hebtU kunt deze luchtvochtigheid gemakkelijk meten met een Hygrometer. U kunt een simpele haarhygrometer nemen, maar die moet van tijd tot tijd worden geijkt. Een goede elektronische hygrometer is wel beter dan een simpele haarhygrometer.

Wat moet je doen als de Luchtvochtigheid laag is?

Waterdamp aan de lucht toevoegen. Dat kan door bij het koken van water en de afzuigkap af te zetten, na het douchen de deur van de badkamer open te laten staan en door waterbakjes aan de radiator te hangen. Dit zijn echter veelal noodoplossingen en missen vaak hun werking. Bedenk echter wel dat om 's winters in een centraal verwarmd woonvertrek de luchtvochtigheid op 60% te krijgen, minstens een 3/4 liter water per uur toegevoegd moet worden. Een goede luchtbevochtiger biedt dan betere mogelijkheden om uw houten vloer te voorzien van extra vocht. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen bij massieve vloeren scheurtjes ontstaan en bij een hoge luchtvochtigheid kan een parketvloer gaan bollen

En wat als de Luchtvochtigheid te hoog is?  

Voorkomen is beter dan genezen. Uw houten vloer neemt te veel vocht in een woonvertrek op. Een wasemkap kan vocht afvoeren. Voer damp uit een wasdroger en/of vaatwasser naar buiten af en zorg voor voldoende ventilatie. Warme lucht bevat meer water dan koude lucht. Ook kan extra verwarmen helpen. Als alle bovenstaande  maatregelen niet of nauwelijks helpen, dan kan het gebruik van een (mobiele) airco uitkomst bieden.

Jouw houten vloer is al deze zorg waard. Mail of bel ons voor info.

Bent u niet helemaal zeker of uw houten vloer in optimale omstandigheden ligt, neemt u dan contact met ons op, we kunnen u dan ter zijde staan met al uw houten vloeren vragen. Bel met Janneke op 0521-515432.

Houten vloer en luchtvochtigheid

Heeft de luchtvochtigheid ook invloed op de droogtijd van de olie?

Jazeker olie droogt aan de lucht, als dus de lucht erg vochtig is zal de olie minder snel drogen en uitharden. Een vuistregel is, dat 's-zomers de luchtvochtigheid hoog is, de vloer zal dan langere tijd (14 dagen) nodig hebben om te drogen en 's-winters is de lucht droger en ook door het stoken zal de luchtvochtigheid laag zijn en de droging van de olie bevorderen. Allemaal factoren om rekening mee te houden. Het is van groot belang om de instructies goed in acht te nemen, houten vloeren en parket hebben nu eenmaal zorg nodig en het komt maar al te vaak voor, dat mensen door te weinig kennis ongewild schade aan een houten vloer of parketvloer berokkenen. Vocht is meestal de boosdoener en kan veel ellende veroorzaken. Twijfel je ook maar even, mail ons dan. Als je houten vloer gecontroleerd wordt op luchtvochtigheid gebeurt dat vaak tijdens een onderhoudbeurt.