Wat is de dikte van houten vloeren?

De dikte van een houten vloer. Deze kan nogal verschillen.

De dikte van houten vloeren kan variëren. 

De dikte van een massief houten vloer bedraagt minimaal 20 mm. Terwijl de dikte van de PE folie ondervloer 3 mm is. De totale houten vloer heeft dus een dikte van 23 mm. Let hierbij wel op voor het plaatsen van bv. een nieuwe keuken of keukeneiland op een houten vloer. Laat deze door degene die de keuken komt plaatsen ook minimaal 23 mm hoger zetten om rugklachten te voorkomen. Houten vloeren worden teruggezaagd uit 27mm dikke ruw gezaagde planken tot complete vloerdelen.

Lamelplanken zoals Duo- en multiplanken kunnen variëren in dikte. 

De dikte van een lamelvloer, dus met een verlijmde toplaag begint met een totaal dikte van 12 mm vervolgens 15 of 16 mm en als laatste de 20 mm uitvoering. Tel hier weer de 3 mm folie bij en je krijgt de totaal dikte.   Deze Multi- Duo- of Combiplanken kunnen ook verlijmd worden en dan blijft de dikte vrijwel gelijk. Verlijmen gebeurt vaak i.c.m. vloerverwarming. Wil je meer info over de dikte van houten vloeren, mail ons dan gerust.

De dikte van houten vloeren kan varieren.         Hoe dik is een houten vloer precies?        Een houten vloer kent verschillende diktes.

Massieve 20 mm dikke vloer. Niet geschikt voor vloerverwarming. 

Massief houten vloeren met deze dikte gaan meer dan een leven lang mee, ze kunnen vaak opgeschuurd worden. Dit is echter bij massief eiken vloeren maar weinig nodig, de hardheid van eiken houten vloeren staat hiervoor bekend. NB: De dikte van massief houten vloeren is vrijwel altijd gelijk.
Bij een dikte van 2 cm hebben eiken vloeren 
een gewicht van zo’n 15 kg per m2, dus zwaar genoeg om zwevend te monteren. Voor vloerverwarming echter zijn ze niet geschikt. Omtrent vloerverwarming geven we je graag advies m.b.t. de gewenste dikte van de plank.

Al deze vloeren kun je bekijken in onze showrooms kris kras door Nederland. Vragen over de dikte van houten vloeren, of hoe de opbouw van multiplanken is? vraag het ons of kom gewoon langs, wij adviseren je graag.

Hoe dik is een houten vloer. Een houten vloer kan uit diverse diktes bestaan.

Let goed op de dikte van de toplaag. Tot wel 6mm

Met de dikte van houten vloeren wordt nogal eens gesjoemeld. Zie er dus op toe, dat een massieve plank minimaal 2 cm dik moet zijn. Duo- en Multiplanken zijn er in diverse diktes. Maar ook met deze diktes, vooral de toplaag wordt nogal eens gesjoemeld. De totale dikte van de houten vloer klopt dan wel, alleen de eiken toplaag is dan dunner.

dikete van eiken vloer, maar ook van houten vloeren verschilt

De dikte van een visgraatvloer. Idem als de lamelplanken.

Op de foto boven is een houten multi vloer in visgraat motief te zien, dus een visgraat parket omgetoverd tot een planken visgraat met een massieve toplaag. We noemen dit haaientand. Geen gewone visgraat en geen parket meer, maar een planken visgraat. Heel trendy. De diktes van een visgraatplank zijn vergelijkbaar met de diktes van de lamelplanken. Visgraatparket wordt doorgaans standaard verlijmd dus hier is geen 3mm ondervloer voor nodig.


De dikte van houten vloeren kan verschillen, maar bij een massieve houten vloeren is dit vaak 2cm, bij multiplanken echter begint het met 12mm en eindigt bij 20mm.

Dus.....Massieve houten vloeren hebben een dikte van 2 cm. De lamel planken kunnen in meerdere diktes geleverd worden. Te weten 12- 15/16- en 20mm.