Onderhoud voor een houten vloer

Doe het zelf onderhoud parket en doe het zelf onderhoud houten vloer
 Onderhoud houten vloer

Met natuurolie bewerkte houten vloeren worden met natuurzeep onderhouden. Het onderhoud is eenvoudig en de vloer krijgt naar verloop
van tijd z'n eigen prachtige natuurlijke uitstraling. 
  Onderhoudsproducten van Woca uit Denemarken
 

Normaal wekelijks onderhoud (dweilen) met Woca zeep

Wat ben je nodig om je houten vloer te onderhouden?
 • Twee emmers;
 • Swepmop;
 • Woca onderhouds zeep (naturel, wit of grijs)

  NB: Periodieke onderhoud is afhankelijk van de mate van gebruik. Slaapvertrekken bv. worden 
        minder frequent gedweild dan entree's en huiskamers. Meubels ed. kunnen tijdens het     
        dweilen blijven staan.


   
Een vloer onderhouden met Woca producten, wat ben je nodig?
 
 
 

Voorbereiding voor houten vloer onderhoud

Vul één emmer met circa 5 liter (lauw) water. Vul de tweede emmer ook met lauw water en voeg een kopje WOCA zeep (125 ml) toe. Witte zeep eerst goed schudden zodat het pigment vermengd wordt met de zeep! Houten vloer onderhoud is een werkje van niks, maar het moet wel regelmatig gebeuren. 1 maal per week is gebruikelijk. De natuurzeep conditioneerd de vloer en regelmatig dweilen is natuurlijk ook goed voor de hygiene.

Voorbereiding voor het onderhoud van een houten vloer of parketvloer
 
 
 
 

Houten vloer onderhoud, het zeepproces.
De eerste dweilbeurt pas na 10 a 14 dagen, eerder is de olie niet uitgehard. Let op de luchtvochtigheid bij te vroeg dweilen kan er olie weggedweild worden. De aanschaf van een simpele hygrometer wordt dan ook aangeraden.

De mop niet al te nat. Wissel na ca: 10 m2's van doek.
Bij extra vuile plekken ietsje meer zeepwater gebruiken.
Gewoon ietsje in laten trekken, nooit nadweilen met water.


 

Spoel de mop steeds goed uit in het schone spoelwater en daarna goed droogwringen. Dompel de swepmop weer in de emmer gevuld met zeepwater en nogmaals krachtig droogwringen! En nogmaals, bij te vroeg dweilen kan er olie weggedweild worden.

NB: Dweil de houten vloer of parketvloer nooit na met schoon water! Tijdens de drogingstijd (ca. 15 minuten) de vloer niet betreden.

Belangrijk: Onderhoud uw met WOCA olie geïmpregneerde vloer uitsluitend met de speciale WOCA zeep en de WOCA onderhouds producten voor het allerbeste resultaat!

Natuur: De natuurzeep zal de kleurolie iets beinvloeden, de kleur impregneert in het eikenhout en gaat samen met het eiken een eigen leven leiden. Dit is een natuurlijk proces. Er is geen plank gelijk en voor kleurstabiliteit bestaat geen enkele garantie. 


Het zepen van een houten vloer met Woca zeep
 
 
 
 

Extra onderhoud met Woca onderhoudsolie. (na enkele jaren)

Wat ben je nodig?
 • Twee emmers;
 • Handpads (wit);
 • Dweil of swepmop;
 • Sproeikop of -flacon;
 • Katoenen doeken;
 • Woca onderhoudsolie;
 • Woca Intensiefreiniger (naturel of wit-gepigmenteerd)
  Dit onderhoud doe je gewoon zelf, gemiddeld na een jaar of 4.

Extra onderhoud van de houten parketvloer met handpads
 

Houten vloer onderhoud, Intensiefreinigen!!!

Vul één emmer met 5 liter (warm) water. Vul de andere emmer met 5 liter (warm) water en een kopje WOCA Intensiefreiniger (125 ml). Gebruik bij zeer vuile plekken twee kopjes intensiefreiniger (250 ml) op 5 liter water.

Boen de intensiefreiniger goed vochtig (niet kletsnat!) met een witte pad in het hout. Spoel de pad af en toe uit in het spoelwater.

Laat de Woca intensiefreiniger ongeveer 10 tot 15 minuten inwerken. Haal ondertussen schoon spoelwater. Neem met een uitgewrongen swepmop het losgeweekte vuil op. Spoel de swepmop regelmatig uit in het spoelwater. Als de vloer schoon is, volledig laten drogen (minimaal vier uur bij kamertemperatuur).


Woca intensiefreiniger voor het reinigen van de vloer
 
 
 Woca onderhoudsolie voor houten vloer onderhoud.

Schud of roer de witte onderhoudsolie goed voor gebruik! Nevel met een sproeiflacon de onderhoudsolie op de vloer. Even in laten trekken. Masseer de onderhoudsolie met een schone en droge witte pad in het hout. Hierna de vloer volledig droog wrijven met katoenen doeken en laat de houten vloer drogen. Pas na vier uur weer intensief belopen.

Na behandeling met onderhoudsolie mag de vloer 24 uur niet met water in aanraking komen! Behandel de vloer (na minstens 24 uur) met de bekende WOCA zeep, zo wordt het inlopen van vuil voorkomen.

 

Tip: Kleine oppervlakken kunnen met een katoenen doek met onderhoudsolie worden ingewreven. Bij grote oppervlakken kan een boenmachine worden gebruikt. Houten vloer onderhoud hoeft niet echt moeilijk te zijn.

Waarschuwing: De katoenen doeken en pad na het inwrijven van de onderhoudsolie goed spoelen in water en buiten laten drogen, of kletsnat opbergen in een plastic zak en weggooien. In verband met zelfontbrandingsgevaar!

Het zepen van een houten vloer met Woca zeep