Onderhoud voor een houten vloer

Zelf een houten vloer of parketvloer leggen, je kunt het! Leginstructie voor het leggen van je houten vloer van de Vloerderij

Houten vloer onderhoud.

Zelf doen is natuurlijk het allermooiste, maar groot onderhoud moet secuur gebeuren. Schakel daarom een vakman in. Houten vloeren onderhoud is vaak na een jaar of 10 echt noodzakelijk. Vraag gewoon eens een offerte aan, je weet dan waar je aan toe bent en je bespaart wel tot   30%

Toch zelf onderhouden?  klik dan maar Doe het zelf onder houten vloeren
En koop de onderhoudsprodukten in onze webshop.

Een houten vloer laten leggenOnderhoudsproducten van Woca uit Denemarken
 

Normaal wekelijks onderhoud met Woca zeep

Wat ben je nodig om je houten vloer te onderhouden?
 • Twee emmers;
 • Swepmop;
 • Woca onderhouds zeep (naturel of wit).
Een vloer onderhouden met Woca producten, wat ben je nodig?
 

Voorbereiding voor houten vloer onderhoud

Vul één emmer met circa 5 liter (lauw) water. Vul de tweede emmer ook met lauw water en voeg een kopje WOCA zeep (125 ml) toe. Witte zeep eerst goed schudden zodat het pigment vermengd wordt met de zeep! Houten vloer onderhoud is een werkje van niks, maar het moet wel regelmatig gebeuren. 1 maal per week is gebruikelijk. De natuurzeep conditioneerd de vloer en regelmatig dweilen is natuurlijk ook goed voor de hygiene.

Voorbereiding voor het onderhoud van een houten vloer of parketvloer
 

Houten vloer onderhoud, het zeepproces.
De eerste dweilbeurt pas na 10 a 14 dagen, eerder is de olie niet uitgehard. Let op de luchtvochtigheid bij te vroeg dweilen kan er olie weggedweild worden

De mop niet al te nat. Wissel na ca: 10 m2's van doek.
Bij extra vuile plekken ietsje meer zeepwater gebruiken.
Gewoon ietsje in laten trekken, nooit na dweilen met water.

Spoel de mop steeds goed uit in het schone spoelwater en daarna goed droogwringen. Dompel de swepmop weer in de emmer gevuld met zeepwater en nogmaals krachtig droogwringen! En nogmaals, bij te vroeg dweilen kan er olie weggedweild worden.

NB: Dweil de houten vloer of parketvloer nooit na met schoon water! Tijdens de drogingstijd (ca. 15 minuten) de vloer niet betreden.

Belangrijk: Onderhoud uw met WOCA olie geïmpregneerde vloer uitsluitend met de speciale WOCA zeep en de WOCA onderhouds producten voor het allerbeste resultaat!

Het zepen van een houten vloer met Woca zeep
 

Extra onderhoud met Woca onderhoudsolie

Wat ben je nodig?
 • Twee emmers;
 • Handpads (wit);
 • Dweil of swepmop;
 • Sproeikop of -flacon;
 • Katoenen doeken;
 • Woca onderhoudsolie;
 • Woca Intensiefreiniger (naturel of wit-gepigmenteerd)
  Dit onderhoud doe je gewoon zelf, gemiddeld na een jaar of 4.

Extra onderhoud van de houten parketvloer met handpads
 

Houten vloer onderhoud, Intensiefreinigen

Vul één emmer met 5 liter (warm) water. Vul de andere emmer met 5 liter (warm) water en een kopje WOCA Intensiefreiniger (125 ml). Gebruik bij zeer vuile plekken twee kopjes intensiefreiniger (250 ml) op 5 liter water.

Boen de intensiefreiniger goed vochtig (niet kletsnat!) met een witte pad in het hout. Spoel de pad af en toe uit in het spoelwater.

Laat de Woca intensiefreiniger ongeveer 10 tot 15 minuten inwerken. Haal ondertussen schoon spoelwater. Neem met een uitgewrongen swepmop het losgeweekte vuil op. Spoel de swepmop regelmatig uit in het spoelwater. Als de vloer schoon is, volledig laten drogen (minimaal vier uur bij kamertemperatuur).


Woca intensiefreiniger voor het reinigen van de vloer
 

Woca onderhoudsolie voor houten vloer onderhoud.

Schud of roer de witte onderhoudsolie goed voor gebruik! Nevel met een sproeiflacon de onderhoudsolie op de vloer. Even in laten trekken. Masseer de onderhoudsolie met een schone en droge witte pad in het hout. Hierna de vloer volledig droog wrijven met katoenen doeken en laat de houten vloer drogen. Pas na vier uur weer intensief belopen.

Na behandeling met onderhoudsolie mag de vloer 24 uur niet met water in aanraking komen! Behandel de vloer (na minstens 24 uur) met de bekende WOCA zeep, zo wordt het inlopen van vuil voorkomen.

Tip: Kleine oppervlakken kunnen met een katoenen doek met onderhoudsolie worden ingewreven. Bij grote oppervlakken kan een boenmachine worden gebruikt. Houten vloer onderhoud hoeft niet echt moeilijk te zijn.

Waarschuwing: De katoenen doeken en pad na inwrijven van de onderhoudsolie goed spoelen in water en buiten laten drogen, of kletsnat opbergen in een plastic zak en weggooien. In verband met zelfontbrandingsgevaar!

Het zepen van een houten vloer met Woca zeep