Onderhoud voor een houten vloer

Doe het zelf onderhoud parket en doe het zelf onderhoud houten vloer

Doe het zelf onderhoud van parket of houten vloer. 

Met natuurolie bewerkte houten vloeren worden met natuurzeep onderhouden. Het onderhoud is eenvoudig en de vloer krijgt naar verloop van tijd z'n eigen prachtige natuurlijke uitstraling. Gebruik hier wel goede materialen voor. Want deze zijn van belang voor de levensduur van je houten vloer of parket.  

 

Normaal wekelijks onderhoud (dweilen) met Woca zeep

Wat ben je nodig om je houten vloer te onderhouden?

 • Twee emmers;
 • Swepmop;
 • Woca onderhouds zeep (naturel, wit of grijs)

  NB: Periodiek
  onderhoud is afhankelijk van de mate van gebruik. Slaapvertrekken bv. worden minder frequent gedweild dan entree's en huiskamers. Meubels ed. kunnen tijdens het dweilen blijven staan
   

Een vloer onderhouden met Woca producten, wat ben je nodig?
 

 

 

Voorbereiding voor houten vloer onderhoud

Vul één emmer met circa 5 liter (lauw) water. Vul de tweede emmer ook met lauw water en voeg een kopje WOCA zeep (125 ml) toe. Witte zeep eerst goed schudden zodat het pigment vermengd wordt met de zeep! Houten vloer onderhoud is een werkje van niks, maar het moet wel regelmatig gebeuren. 1 maal per week is gebruikelijk. De natuurzeep conditioneerd de vloer en regelmatig dweilen is natuurlijk ook goed voor de hygiene.

Voorbereiding voor het onderhoud van een houten vloer of parketvloer

 

 

Houten vloer onderhoud, het zeepproces.

De eerste dweilbeurt pas na 10 a 14 dagen, eerder is de olie niet uitgehard. Let op de luchtvochtigheid

ij te vroeg dweilen kan er olie weggedweild worden. De aanschaf van een simpele hygrometer wordt dan ook aangeraden. De mop niet al te nat. Wissel na ca: 10 m2's van doek. Bij extra vuile plekken ietsje meer zeepwater gebruiken. Gewoon ietsje in laten trekken, nooit nadweilen met water.


Schoonwater is uit de boze.

Spoel de mop steeds goed uit in het schone spoelwater en daarna goed droogwringen. Dompel de swepmop weer in de emmer gevuld met zeepwater en nogmaals krachtig droogwringen! En nogmaals, bij te vroeg dweilen kan er olie weggedweild worden.

NB: Dweil de houten vloer of parketvloer nooit na met schoon water! Tijdens de drogingstijd (ca. 15 minuten) de vloer niet betreden.

Belangrijk: Onderhoud uw met WOCA olie geïmpregneerde vloer uitsluitend met de speciale WOCA zeep en de WOCA onderhouds producten voor het allerbeste resultaat!

Natuurzeep de allerbeste becherming.

Natuur: De natuurzeep zal de kleurolie iets beinvloeden, de kleur impregneert in het eikenhout en gaat samen met het eiken een eigen leven leiden. Dit is een natuurlijk proces. Er is geen plank gelijk en voor kleurstabiliteit bestaat geen enkele garantie. 


Het zepen van een houten vloer met Woca zeep
  

Extra onderhoud met Woca onderhoudsolie. (na enkele jaren)

Wat ben je nodig?

 • Twee emmers;
 • Handpads (wit);
 • Dweil of swepmop;
 • Sproeikop of -flacon;
 • Katoenen doeken;
 • Woca onderhoudsolie;
 • Woca Intensiefreiniger (naturel of wit-gepigmenteerd)
  Dit onderhoud doe je gewoon zelf, gemiddeld na een jaar of 4.

Extra onderhoud van de houten parketvloer met handpads

 

 

 

Houten vloer onderhoud, Intensiefreinigen!!!

Vul één emmer met 5 liter (warm) water. Vul de andere emmer met 5 liter (warm) water en een kopje WOCA Intensiefreiniger (125 ml). Gebruik bij zeer vuile plekken twee kopjes intensiefreiniger (250 ml) op 5 liter water.

Boen de intensiefreiniger goed vochtig (niet kletsnat!) met een witte pad (Woodboy) of met een doek handmatig in het hout. Spoel de doek af en toe uit in het spoelwater.

Laat de Woca intensiefreiniger ongeveer 10 tot 15 minuten inwerken. Haal ondertussen schoon spoelwater. Neem met een uitgewrongen swepmop het losgeweekte vuil op. Spoel de swepmop regelmatig uit in het spoelwater. Als de vloer schoon is, volledig laten drogen (minimaal vier uur bij kamertemperatuur). Bij sterke vervuiling kan deze procedure nog eens herhaald worden.Woca intensiefreiniger voor het reinigen van de vloer
 

 

Schud of roer de onderhoudsolie goed voor gebruik! Nevel met een sproeiflacon de onderhoudsolie op de vloer. Even in laten trekken. Of breng de onderhoudsolie heel dun aan met een sponsje. Masseer dus de onderhoudsolie met een schone doek of droge zachte pad in het hout. Hierna de vloer volledig droog wrijven met katoenen doeken en laat de houten vloer drogen. Pas na vier uur weer gewoon belopen.

Na behandeling met onderhoudsolie mag de vloer bij een lage luchtvochtigheid (ca: 45 % ) enkele dagen niet met water in aanraking komen! Bij een hoge luchtvochtigheid is de periode wat langer. Behandel hierna de vloer met de bekende WOCA zeep. Zo heeft ingelopen vuil minder vat op de vloer.

Wel is het zo dat bij optimale omstandigheden de waterdunne olie snel kan drogen, maar een juiste controle hierop is niet echt meetbaar. Neem dus het zekere voor het onzekere.
 

Tip: Kleine oppervlakken kunnen met alleen een katoenen doek met onderhoudsolie worden ingewreven. Bij grote oppervlakken kan een boenmachine worden gebruikt. Houten vloer onderhoud hoeft niet echt moeilijk te zijn.

Waarschuwing: De katoenen doeken en pad na het inwrijven van de onderhoudsolie goed spoelen in water en buiten laten drogen, of kletsnat opbergen in een plastic zak en weggooien. In verband met zelfontbrandingsgevaar!

Het zepen van een houten vloer met Woca zeep