Houten Vloer leggen

Zelf een houten vloer leggen, je kunt het! Leginstructie voor het leggen van je houten vloer van de Vloerderij
 

Adviezen voor het leggen van een houten vloer of parketvloer

 • Massieve houten vloeren, een plankenvloer of parket kun je het beste een paar dagen in de huiskamer leggen, zodat de vloer kan wennen aan de juiste luchtvochtigheid (60%), maar let wel op dat de temperatuur en de luchtvochtigheid in evenwicht zijn. Bij voorkeur tussen de 50 en 65% relatieve luchtvochtigheid. De plankenvloer is ook op deze RLV teruggedroogd in de droogkamer.
 • Zorg voor een droge en droog blijvende ondergrond. Daarom mag bv. een beton ondervloer nooit van te voren met water gereinigd worden. Bij twijfel neem kontakt met ons op.
 • Zorg ervoor, dat voor het leggen van een plankenvloer het te leggen vertrek helemaal leeg is. Dat werkt het gemakkelijks en het scheelt als je de plankenvloer laat leggen
 • Een plankenvloer leggen is niet echt moeilijk, maar het is wel redelijk zwaar werk, maar het rersultaat mag er dan ook zijn.
  Verouderde eiken vloeren ( C ) hebben echter meer zorg nodig, ze zijn opzettelijk beschadigd en tijdens het leggen zullen de planken meer aandacht nodig hebben dan dit bij het leggen van gladde planken het geval is. 


  Je houten vloer laten leggen voor een scherpe prijs.


   klik op de banner en vraag om een vrijblijvende offerte.
   

Voorbereiding: gereedschap voor het leggen van een plankenvloer.

Een plankenvloer leggen? Dan heb je de volgende gereedschappen nodig:

Gereedschap duimstok Gereedschap winkelhaak Gereedschap schroevendraaier Gereedschap stanleymes Gereedschap boormachine Gereedschap decoupeerzaag  Gereedschap koevoet  Gereedschap hamer 
Duimstok Winkelhaak Schr. dr.
 
Stanleymes Boormachine Dec. zaag Koevoet Hamer

Een houten vloer leggen doe je zo, of je laat het doen. De prijs valt mee.

Massieve planken moeten acclimatiseren alvorens te leggen.
Voor het zwevend leggen van een massief houten vloer of een plankenvloer moeten de planken even enkele dagen de tijd krijgen om aan de luchtvochtigheid van de ruimte  te wennen (50-tot 65%) voor multiplanken is dit niet nodig. De multiplank is veiliger dan de massieve plank. Vraag ons om advies als je twijfelt. een massieve plankenvloer is wat origineler en dit soort vloeren worden vaak aangeschaft door puristen. Ook geldt dit voor verouderde vloeren, die altijd massief zijn.
 
Vochtwerende folie onder de parket of houten vloer. Ook wel damwerende laag genoemd
Eerst wordt een baan vochtwerende PE folie op de ondervloer uitgerold en ongeveer een centimeter tegen de wand omhoog gelegd. Hierna kan de houten vloer of plankenvloer pas gelegd worden. De PE folie zorgt voor een geluidsdemping en houdt tevens optrekkend vocht tegen. Zorg wel dat de piepschuimzijde aan de bovenzijde komt, de planken nestelen zich hier dan naar verloop van tijd in. Planken leggen, let op de details.
 
Parket leggen. Het parket wordt 1.5cm vanaf de kant gelegd.
De eerste planken of vloerdelen worden met afstandskurkjes 1.5cm vrij van wand en ev. Buizen gelegd, de z.g.n. zwelnaad. Ook kunnen hievoor zware parketveren gebruikt worden. Deze parketveren oefenen een constante druk uit. De houten vloer blijft derhalve in normale omstandigheden strak liggen.
Kies met een houten vloer of met vloerdelen voor de zware uitvoering.
 
De afwijking van de wand wordt overgebracht in de houten vloer of parket. Een houten vloer leggen? eerst even nadenken.
Wanneer de wand niet recht is, moet de afwijking van de wand overgebracht worden op de houten vloer.. De tekening laat zien hoe je dit moet doen. Dit is echter een standaard oplossing. Er zijn meer mogelijkheden, bestaan hier vragen over, bel of mail ons dan gerust. Het maakt geen verschil of je nu een plankenvloer legt of parket, deze techniek blijft gelijk.
 
Houten vloeren leggen, dat doe je zo! Planken met veer en groef verbinden.
Breng de lijm aan in de groef en klop de tweede rij planken in de eerste. Een afvalstrookje voorkomt schade. Veer en groef verlijming is niet altijd nodig, bij multiplanken is een kopse verlijming vaak al genoeg. De manier van leggen is ook vaak afhankelijk van de ruimte en de ondergrond. Een houten vloer kan bv. ook geschroefd worden. Planken leggen kan ook geschroefd op een houten ondervloer of op regelwerk. Een massieve houten vloer werd vroeger ook vast geschroefd of genageld.
 
Een parketvloer leggen. Het parket wordt in de lengte aangedrukt met een koevoet
Zaag de planken op lengte met een decoupeerzaag. Druk de eindstrook aan met behulp van een koevoet. Uiteraard kunen de planken ook op een cirkelzaag (zaagtafel) ingekort worden, maar niet iedereen is in het bezit van professionele apparatuur. Een parketvloer of houtenvloer leggen met alleen een decopeerzaag is goed te doen. Want... de zaagsnede komt onder de plint, milimeterwerk is dan ook niet nodig.
 
De banen isolatiefolie worden onderling vastgeplakt met tape.
Nadat een baan isolatielaag geheel is gelegd, komt de volgende baan. Eerst wordt een baan folie naast elkaar met tape vastgeplakt. Dit vasttapen is wel belangrijk, want bij eventueel optrekkend vocht moet de bescherming wel optimaal zijn. Probeer ergens halfweg achter de plint te beginnen. De piepschuimkant aan de bovenzijde. Hier rust de plank op en geeft een extra geluidsisolatie.
 
Een houten vloer leggen. Gebruik dan parketveren of afstandkurkjes.
De laatste planken moeten meestal pas gemaakt worden. Ook hier wordt een naad vrij gehouden met afstandkurkjes van circa 1,5 cm. Bij het leggen van multiplanken mag hier van afgeweken worden. Deze lamelplanken werken nauwelijks, dus deze kunnen dichter bij de wand liggen.
Bij verouderde vloeren worden de planken eerst stuk voor stuk gecontroleerd. Noesten worden of gevuld of uitgezaagd.
 

Plinten aanbrengen en leggen

Bij een houten vloer leggen behoort ook plintmontage.
Bij een zwevend te leggen vloer horen drukplinten. De plinten worden met pluggen en schroeven tegen de muur vastgezet. Ze moeten voor het na spannen verwijderd kunnen worden.
 
houten vloer leggen?, denk ook aan de juiste plinten.
Voor het aansluiten van binnen- en buitenhoeken worden de plinten in verstek gezaagd.
 
Na het leggen van de houten vloer komen pas de plinten aan de beurt.
Een spijkertje fixeert het verstek bij een in het oog lopende hoek.
 
De deurpost wordt wat ingekort voor de plinten van de houten vloer
De hoogte van de plint wordt op de deurpost afgetekend en weggezaagd.
 

CV buizen omzeilen

Parket of een houten vloer wordt afgetekend om cv-buizen te laten passen
Leg een planken vloer exact op de voorgaande. Met een winkelhaak en duimstok de plaats aftekenen waar uitsparingen komen.
 
Boor gaten in de houten vloer voor de buizen
Boor gaten voor buizen minstens 10 mm ruimer dan de buisdiameter.
Zoek bij de montage van een verouderde en beschadigde vloer er altijd een foutloze plank bij dit soort zaagwerk.
 
Zaag de gaten uit de houten vloer.
Maak vanuit de boorgaten twee schuine zaagsneden naar de zijde van de muur en daarna een zaagsnede midden over de boorgaten.
 
Het uitgezaagde stuk van de houten vloer wordt vastgelijmd
Het uitgezaagde stukje dat zuiver past lijm je op z'n plaats. Dit is wat peuterwerk, maar hoeft dit natuurlijk niet direct te doen, wacht gerust tot je dit rustig kunt gaan doen. Een houten vloer heeft ook geduld.

 
 

Deurproblemen

Deuren inkorten bij het leggen van de houten vloer
De parketvloer + de ondervloer kan boven de drempel uitkomen. Verwijder dan de drempel, zaag de deur af tot 55 mm boven vloerhoogte en u kunt de planken vloer, beschermd door een aluminium stootrand. Dit geldt niet alleen voor een plankenvloer, maar ook voor Duoplanken en Multiplanken.
 
En als 't ie er dan eenmaal trendy en zachtglanzend geolied bij ligt, dan zeg je tevreden:
Zie je wel, ik kon het.
Een houten vloer leggen? Zie je wel, dat je het kunt!