Doe Het Zelf houten vloeren olien

Zelf een houten vloer olien
Wil je het liever laten doen? Klik dan op de banner onderaan deze pagina.


Houten vloer met olie

Een houten vloer of parketvloer moet volledig droog zijn voordat je met het aanbrengen van de olie begint. Eerst na het polijsten kan de olie aangebracht worden. Na het polijsten openen de poriën zich en kan de olie volop impregneren.

Werk bij voorkeur bij een kamertemperatuur van ca. 18 graden Celsius. Zorg voor goede ventilatie, maar vermijdt tocht over de houten vloer.

De kleurolie moet voor gebruik goed geroerd worden en de inhoud van de blikjes dient samengevoegd te worden én ook tijdens het aanbrengen moet de kleurolie regelmatig geroerd worden, omdat anders de pigmenten onder in de olie blijven zitten en er kleurverschil kan ontstaan.


Olie voor houten vloeren
 

Opbrengen en verdelen van de olie

De olie kan op verschillende manieren aangebracht worden. Een woodboy met bijgeleverde pads werkt het snelst maar ook het best. Deze woodboy kun je per dagdeel huren bij Bo-rent de Gamma, Boels, Karwei en andere bouwmarkten.

Het olieverbruik bedraagt ca: 1 liter op 15 à 20m2 (afhankelijk van de houtsoort). Nog meer informatie? Bel ons gewoon, 0521-515432.


Het olien van een houten vloer of parketvloer
 

Houten vloer inmasseren met de olie

Boen de olie met een boenmachine (Woodboy) met het groene pad in het hout, net zo lang tot de poriën van het hout verzadigd zijn en de houten vloer geen olie meer opneemt. Verwijder de eventuele overtollige olie met een katoenen doek, zodat er beslist geen glansplekken meer ontstaan. Ook kan je i.p.v. met de woodboy als je dit wilt de vloer handmatig met een spons inboenen.

Tijdens de werkzaamheden mag de houten vloer of parketvloer gewoon betreden worden.


Parketvloer in de olie zetten
 

Houten vloer uitpoetsen met olie

Geef na het inmasseren de olie nog even de tijd om in de houten vloer te trekken. Hierna kan de parketvloer met de witte pad uitgepoetst worden. De hoeken van de diverse vertrekken kunnen handmatig gepoetst worden. De houten vloer mag hierna niet meer betreden worden.

NB: op de helft van de huiskamer kunt u de witte pad omdraaien (droge/schone pad).


parket in de olie zetten..
 

Afwerking van een houten vloer met olie

Na een hardingstijd van 36 uur, kan de vloer indien gewenst voor een tweede keer met de kleurolie geolied worden. Dit is voor grenen raadzaam, maar voor hardere houtsoorten zoals eiken geldt dit niet. Hierna de houten vloer afwerken met een kleine hoeveelheid onderhoudsolie.

Om de vloer optimaal te verzadigen gebruik je hiervoor een sproeiflacon. Gebruik hierbij 1 á 2 deciliter olie voor 10 m² en poets deze direct uit met (weer) een katoenen doek.

De woodboy is nu niet meer nodig.

Een houten vloer afwerken met olie
 

Uithardingsperiode van een houten vloer

De olie moet 36 uur uitharden. De houten vloer mag dan voorzichtig betreden worden, maar mag onder geen enkele voorwaarde met water in aanraking komen. Echt intensief gebruik pas een paar dagen later.

Geef de houten vloer na 10 dagen de eerste woca zeepbehandeling. Dit om inlopen van vuil te voorkomen. Dit kan bij een hoge luchtvochtigheid langer duren.
1 Koffiekopje in een emmertje water (5 a 6 liter) is voldoende, niet al te nat dweilen en gewoon op laten drogen, de eerste weken enkele keren per week dweilen en hierna is de vloer pas vuil- en water afstotend.

Waarschuwing: katoenen poetsdoeken en pads na gebruik goed uitspoelen in water en in de open lucht laten drogen, of kletsnat in een plastic zak opbergen en weggooien. Dit in verband met zelfontbrandinggevaar!!!

Wat voor olie moet er op een houten vloer?
 
 

 Een houten vloer laten leggen