Houten vloer en huisdieren. Enkele aandachtspunten

Houten vloer huisdieren.

Een Houten vloer en huisdieren. Bijzondere Tips.

Als je één of meer huisdieren hebt, weet je dat naast de liefde voor je hond of kat er ook minder leuke consequenties aan vast kleven. Denk eens aan urinevlekken, spetters, overgeefsel ed. Dit heeft natuurlijk ook consequenties voor je houten vloer of parket. Een houten vloer en huisdieren geeft wat meer extra zorg voor de vloer. Maar gelukkig kun je probleempjes voor je houten vloer voorkomen. Lees de tips maar eens.

De helft van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. 

Vier miljoen Nederlandse huishoudens bezitten een of meer huisdieren en zijn zich bewust van het feit, dat er met en hond of kat consequenties zijn voor het onderhoud van de vloer. Preventie is hierbij een toverwoord, want houdt er altijd rekening mee, dat een huisdier er zich niet van bewust is dat hij of zij er een troep van kan maken. Het overgrote gedeelte van de huisdierbezitters is hier dan ook van doordrongen neemt sommige "huisdiernadelen" voor lief. 

Houten vloer of parket huisdieren      houten vloeren en huisdieren    parket en huisdieren

Problemen met een houten vloer en huisdieren. 't Valt best mee.

De meeste houten vloeren in ons land zijn van eiken en in dit eiken bevindt zich looizuur en hier kan je problemen mee krijgen met je huisdier. Het looizuur kan namelijk voor verkleuring zorgen als het in aanraking komt met een stof met een lage of juist hoge PH waarde. Zoals braaksel, urine en speeksel. Het is zaak om dit dan zo snel mogelijk op te ruimen, zodat het niet de kans krijgt om in het hout te trekken. Vooral wanneer een geoliede vloer zich in de beginfase bevindt loert het gevaar. Hieronder nog wat meer tips om huisdiervlekken, krasjes, spetters van de drinkbak of natte poten te kunnen voorkomen en ook krassen op gelakte- en hardwax vloeren tegen te gaan. Bekijk hier het olie onderhoudsadvies.

Houten vloer en huisdieren. Problemen voorkomen? Dat kan.

Het goed onderhouden van een houten vloer of parket kan veel problemen voorkomen. We kennen drie basis afwerkingen die voor een parketvloer gebruikt kunnen worden bij huisdieren. Deze zijn Olie, Hardwax of lak. "Houten vloer huisdieren? Voorkom gemakkelijk de problemen".

• Bij een olieafwerking is het van belang om in de beginfase de vloer eerst goed uit te laten harden. Dit neemt een dikke week in beslag. Hierna wordt pas begonnen de  vloer periodiek goed te onderhouden en de dweilaanwijzingen moeten voor 100% opgevolgd worden. Olie is impregnerend en trekt dus totaal in het hout. Voordeel van olie op een houten vloer is dat bij krasvorming door nagels je deze gemakkelijk weg kunt werken tijdens een onderhoudsbeurt. Nog een voordeel is dat de parketvloer vaak stroever is dan een houten vloer die gelakt is. Op een geoliede vloer heeft een hond veel meer grip. Natuurolie kan na een goede schoonmaakbeurt met intensiefreiniger vrij gemakkelijk met een onderhoudsolie een remake krijgen.

• Bij een hardwax afwerking dus in feite een 2 laags systeem is de weerstand tegen absorbatie van vocht hoger dan bij de puur geoliede houten vloeren. Toch moet het onderhoud goed opgevolgd worden. Uit ervaring weten we dat vloeren met hardwax minder problemen geven met vlekken dan olie. Echter er kan krasvorming op de toplaag voorkomen. Deze kunnen met een beetje geduld wel weggewerkt worden. Ze zijn in ieder geval gemakkelijker te verwijderen dan bij een gelakte vloer. Ook vlekken dienen bij een hardwax vloer zo snel mogelijk verwijderd te worden. Ook onstaat er vaak glans met hardwax.

• Een gelakte vloer is het beste bestand tegen vlekken. Maar ook lak is poreus en wanneer er een vloeistof te lang op ligt kan het ook vlekvorming geven. Het nadeel van een gelakt parket is dat krassen bijna niet weg te werken zijn zonder de parketvloer opnieuw te moeten schuren en weer opnieuw te lakken. Voor je huisdier kan een gelakte vloer te glad zijn. Met name een hond heeft bij zo’n gelakte vloer startproblemen.

Houten vloer huisdieren belangrijke TIPS.


• Plaats een onderzetter, een rubber matje of iets anders onder de drinkbak om de houten vloer tegen spetters te beschermen. Plaats zo'n eten- en drinkbak bij voorkeur niet in de keuken owoonkamer, maar in een bijkeuken.
• Controleer zoveel mogelijk de vloerkleden op de houten vloer bij nog niet zindelijke dieren, zodat je ongelukjes op tijd kunt opruimen. Urine maar ook ander vocht trekt door het kleed heen en vlekken zie je dan pas veel later.
• Zorg voor beschermende deurmatten en droog de poten van de hond goed af na het wandelen. Maar veeg ook met name bij vrij grote honden de bek schoon. Speekselvlekken komen anders in de hele kamer terecht.
• Stofzuig steeds om zand en vuil dat aan de pootjes van huisdieren in de kamer komt te verwijderen. Zand is schuurpapier. De vloer zal sneller slijten.
• Volg de onderhoudsadviezen op die bij uw parket of houten vloer horen. De vloer moet om de zoveel tijd een onderhoudsoliebeurt krijgen.
• Ruim eventuele ongelukjes van je huisdier zo snel mogelijk op, zodat de viezgheid niet de kans krijgt in de vloer te trekken.

Houten vloer huisdieren. Ook opletten bij andere vloerbedekkingen.

Bij extra onderhoud kunnen wij iets voor je betekenen. Het is in ieder geval zo, dat houten vloeren en parket het niet per saldo moeilijker hebben met huisdieren dan andere vloerbedekkingen. De zelfde regels gelden min of meer ook voor laminaat, PVC en zelfs voor natuursteen. Tapijt daarentegen is weinig bestand tegen huisdier vlekgeweld. Huisdieren en een houten vloer is een vaak gekozen combinatie. 

Een huisdier is en blijft altijd welkom op een houten vloer. Kijk voor de zekerheid ook hier eens naar.