Doe Het Zelf houten vloeren olien

Zelf een houten vloer olien

Houten vloer met olie. Dat is een professionele gedachte.

Houten vloer met olie. Een houten vloer of parketvloer moet volledig droog zijn voordat je met het aanbrengen van de olie begint. Eerst na het polijsten kan de olie aangebracht worden. Na het polijsten openen de poriën zich en kan de olie volop impregneren. Voor het aanbrengen van de olie kun je het best een Woodboy gebruiken. Te huur bij Boels en Bo-rent.

Zelf parket olien kan dat?  Doehetzelf olie    Olie kleuren op eiken vloer

Er zijn vrij veel oliekleuren verkrijgbaar. Kijk eens naar WOCA.

Werk bij voorkeur bij een kamertemperatuur van ca. 18 graden Celsius. Zorg voor goede ventilatie, maar vermijdt tocht over de houten vloer.
De kleurolie moet voor gebruik goed geroerd worden en de inhoud van de blikjes dient samengevoegd te worden én ook tijdens het aanbrengen moet de kleurolie regelmatig geroerd worden, omdat anders de pigmenten onder in de olie blijven zitten en er kleurverschil kan ontstaan. Vooral met White Wash pigmenten is dit belangrijk.

Een eiken vloer zelf in de olie zetten. Dat kan. Een eiken vloer olien.

Opbrengen en verdelen van olie. Belangrijk om goed te verdelen.

De olie kan op verschillende manieren aangebracht worden. Een woodboy met bijgeleverde pads werkt het snelst maar ook het best. Deze woodboy kun je per dagdeel huren bij Bo-rent de Gamma, Boels, Karwei en andere bouwmarkten. Ook in onze showroom in Den Bosch krijg je info over het leggen van houten vloeren. Maar ook in Amsterdam zorgen we voor volledige info over de afwerking met olie.
Het olieverbruik bedraagt ca: 1 liter op 15 à 20m2 (afhankelijk van de houtsoort). Nog meer informatie? Bel ons gewoon, 0521-515432.

Doe het zelf olie aanbrengen op houten vloer. Vraag het de Vloerderij.        Een eiken vloer in de olie zetten. Doe Het Zelf

Houten vloer inmasseren met de olie. Kan ook handmatig. Wel zwaar.

Boen de olie met een boenmachine (Woodboy) met het groene pad in het hout, net zo lang tot de poriën van het hout verzadigd zijn en de houten vloer geen olie meer opneemt. Verwijder de eventuele overtollige olie met een katoenen doek, zodat er beslist geen glansplekken meer ontstaan. Ook kan je i.p.v. met de woodboy als je dit wilt de vloer handmatig met een spons inboenen.
Tijdens de werkzaamheden mag de houten vloer of parketvloer gewoon betreden worden. Maar speciaal voor huisdieren klik dan hier.

Houten vloer uitpoetsen met olie. Witte pad 2-zijdig gebruiken.

Geef na het inmasseren de olie nog even de tijd om in de houten vloer te trekken. Hierna kan de parketvloer met de witte pad uitgepoetst worden. De hoeken van de diverse vertrekken kunnen handmatig gepoetst worden. De houten vloer mag hierna niet meer betreden worden. NB: op de helft van de huiskamer kunt u de witte pad omdraaien (droge/schone pad).

Afwerking van een houten vloer met olie. Ook kleurolie.

Na een hardingstijd van 36 uur, kan de vloer indien gewenst voor een tweede keer met de kleurolie geolied worden. Dit is voor grenen raadzaam, maar voor hardere houtsoorten zoals eiken geldt dit niet. Hierna de houten vloer afwerken met een kleine hoeveelheid onderhoudsolie.
Om de vloer optimaal te verzadigen gebruik je hiervoor een sproeiflacon. Gebruik hierbij 1 á 2 deciliter olie voor 10 m² en poets deze direct uit met (weer) een katoenen doek. De woodboy is nu niet meer nodig.

Uithardingsperiode van een houten vloer. Neem de tijd.

De olie moet 36 uur uitharden. De houten vloer mag dan voorzichtig betreden worden, maar mag onder geen enkele voorwaarde met water in aanraking komen. Echt intensief gebruik pas een paar dagen later.
Geef de houten vloer na 10 dagen de eerste woca zeepbehandeling. Dit om inlopen van vuil te voorkomen. Dit kan bij een hoge luchtvochtigheid langer duren.
1 Koffiekopje in een emmertje water (5 a 6 liter) is voldoende, niet al te nat dweilen en gewoon op laten drogen, de eerste weken enkele keren per week dweilen en hierna is de vloer pas vuil- en water afstotend. Waarschuwing: katoenen poetsdoeken en pads na gebruik goed uitspoelen in water en in de open lucht laten drogen, of kletsnat in een plastic zak opbergen en weggooien. Dit in verband met zelfontbrandinggevaar!!!

Woca olie zelf aanbrengen
Olietint lichter of donkerder maken. Woca adviseert.

Het komt voor dat een geoliede parket- of houtenvloer een kleurverandering moet ondergaan. Dit is met Woca olie zeer goed mogelijk.
Een reeds bestaande licht geoliede parket- of houten vloer kan een donkerder tint krijgen door een extra (latere) behandeling met een bruine- of zelfs zwarte olie. Andersom van donker naar licht gaat uiteraard ook.

Hiervoor kan een witte zeep toegepast worden. Ook kan er een witte olie opgezet worden.
Een basic natuur geoliede vloer krijgt zelfs na frequente behandeling met een extra witte zeep naar verloop van tijd een lichtere uitstraling.

NB: Er is dus een verschil in behandeling tussen de donkere en de lichte procedure. (
 Donkere zeep is niet leverbaar.) Licht naar donker is dus niet te doen met zeep. Wel met olie. Vraag ons om advies. Het luistert nauw. Geoliede vloeren worden dan naar verloop van tijd dus donkerder of lichter.

De methode met Woca Diamondolie. Bij uitgeharde vloeren.

Ook een goede methode is om bij een natuur geoliede vloer na uitharding een keer intensief te reinigen en daarna een extra witte olie te gebruiken. dit kan een extra witte Diamond Oil Active Woca olie zijn, vermengd met onderhoudsolie. (Verhouding 1:4) dus 1 blikje Diamond olie op 1 liter onderhoudsolie. De vloer moet dan ingewreven worden met een licht schurende pad (dunne groene uitvoering) Hiermee worden de pigmenten beter in de nerven gewreven.