Duurzame houten vloer. Vanzelfsprekend!

Houten vloeren geven geen extra CO2 uitstoot. Dus duurzame houten vloeren        Een duurzame houten vloer is populair. Duurzaam geldt ook voor houten vloeren.

Duurzame houten vloeren uit duurzame bossen. Zo hoort het

Duurzaam is het woord voor de steeds populairder wordende houten vloeren. In een boom zit veel kooldioxide (CO2) opgeslagen. Tijdens het groeiproces ontrekt de boom CO2 aan de lucht. Als een boom afsterft en verrot komt er weer evenveel CO2 vrij als bij de groei van de boom. Dat betekent: stoken met hout is 'CO2-neutraal' (zie afbeelding). Bij goed bosbeheer is hout bovendien een onuitputtelijke energiebron. En zodoende is een houten vloer duurzaam, het gaat gewoon oneindig door. Duurzame bossen, dus ook weer een duurzame hout vloer.
Je huidige houten vloer of parket weer een nieuw leven geven is natuurlijk het allerbeste om te doen. Onze partner Vloervast en natuurlijk ook wijzelf renoveren bestaande houten vloeren en parket. Ze gaan dan weer een durzame toekonst tegemoet.

 

Duurzaam eikenhout. Daar worden onze eiken vloeren van gemaakt. De Vloerderij        Duurzaak parket en houten vloeren.      Een duurzame houten vloer of parket is erg gewild.

Dus duurzaam hout voor een duurzame houten vloer bij de Vloerderij.

Eiken houten vloeren zijn in meeste gevallen milieuvriendelijk materiaal en derhalve ook duurzaam te noemen. Het is een hernieuwbare duurzame grondstof en is gemakkelijk te repareren en her te gebruiken en vraagt wat productie betreft vrij weinig energie. Bossen helpen mee het broeikaseffect te reduceren omdat ze CO2 opnemen. En buiten dat, hout is volledig biologisch afbreekbaar. Dus duurzaam.

Toch zijn houten vloeren niet altijd duurzaam en een milieuvriendelijke keuze. Onverantwoorde bosbouw en onjuist gebruik van hout kunnen bossen beschadigen en zelfs volledig vernielen. De milieuvriendelijkheid en de duurzaamheid van hout hangt af van de teelt en van de transportafstand tussen het bos en de eindverbruiker.

duurzame houten vloer. Je vindt ze bij de Vloerderij. Ook duurzame visgraatvloeren

Duurzaam beheerde bossen in Frankrijk en ook Oost Europa.

De Vloerderij importeert overwegend eiken hout vloeren uit Frankrijk. Hier worden de bossen duurzaam beheerd en is dit niet uit milieuoverwegingen dan wel uit commercieel oogpunt, want zonder nieuwe aanplant geen continuïteit in productie. Duurzaam produceren is dus een samenhang van duurzaam en commercieel denken. Hardhout geschikt voor houten vloeren komt uit landen zoals Brazilie en Indonesie, landen die het met duurzaam hout niet veel op hebben. Het gedeelte dat wel een FSC keurmerk draagt moet lang reizen, de lange overzeese reis die dit hout af moet leggen is nu ook niet bepaald duurzaam en milieuvriendelijk te noemen.

Omdat eiken hout een lager gewicht heeft dan hardhout, kost het transport ook minder energie. Dus duurzaam en is minder belastend voor natuur en milieu. Hier komt ook nog bij, dat de reis vanuit Frankrijk naar Nederland korter is dan een reis vanuit bijvoorbeeld Brazilie. Kortom de Vloerderij denkt dus duurzaam! Mocht je ooit je houten vloer of parket op een duurzaam manier willen laten renoveren? Dat kun je bijvoorbeeld laten doen door onze partner Vloervast.

Tips voor een duurzame houten vloer en eiken tafel

  • Tweedehands of gerecycled (duurzaam) hout is bijna altijd een milieuvriendelijke keuze. Dit hergebruikte duurzame hout wordt door alleseiken.nl gebruikt voor de productie van eiken trappen en voor eiken traprenovatie.

  • Koop bij voorkeur duurzaam hout uit verantwoord beheerde bossen. Ook voor eiken tafels, bedden en deuren.

  • Duurzaam en milieuvriendelijk is ook hout uit de regio: Nederland, Duitsland, Luxemburg, België en Frankrijk. Het transport kost vanuit deze landen minder energie. Dus ook duurzaam.


  De Vloerderij verzorgde ook een duurzame teakhouten vloer voor de Bluewaters.