Olie of lak

De juiste afwerking beschermt het hout tegen vuil, krassen en vlekken.

Olie
Natuurlijke uitstraling

Lak
Beschermd tegen vlekken

Hardwax
Zeer slijtvast

Houten vloer afwerken

Een houten vloer of parket moet zorgvuldig onderhouden worden. Je weet dan zeker dat je parket jaren ongeschonden mee zal gaan en het waarborgt een jarenlange glanzende  uitstraling. Nadat de vloer gelegd is komt de afwerking om de hoek kijken. Olie of lak? Je weet het nog niet. Een professionele afwerking beschermt het hout tegen vuil, vocht ,krassen en vlekken. Ook is het mogelijk om het hout een andere tint te geven door middel van olie- of lak afwerking. We kunnen kiezen uit 3 soorten afwerkingen. Te weten: olie, lak en hardwax.

Olie, lak of hardwax

Huisdieren en spelende kinderen: op een vloer gebeurt veel. Afhankelijk van je leefsituatie en leefomgeving is het de moeite waard om te kijken welke behandeling jouw houten vloer nodig heeft. Hieronder kun je lezen wat olie, lak of hardwax voor het behoud van jouw houten vloeren kunnen doen.

Mooie Quick-Step eetkamer vloer

Afwerken met olie

Een houten vloer afwerken met olie is tegenwoordig wel de meest gekozen optie. Bij het oliën van een vloer wordt er een laagje parketolie op de vloer aangebracht. Het voordeel hiervan is, dat er dan geen viezigheid in de poriën van het hout kan trekken. De vloer oliën kent vele voordelen.

 • De behandeling met olie is relatief goedkoop.
 • Olie geeft een matte en natuurlijk effect aan het hout.
 • Eenvoudig maandelijkse onderhoud met een natuurzeep.
 • Kleine beschadigingen zijn goed plaatselijk bij te werken.
 • Eens per jaar reinigen is voldoende.

Het afwerken met olie kent ook enkele nadelen. Het is wel eenvoudig, maar je zult het hout toch de eerste keren extra moeten dweilen met de natuurzeep om vuil doorlaat tegen te gaan. Als je dit vergeet te doen, trekt het hout sneller vocht en vuil aan. De uitstraling van een geoliede vloer is en blijft dan super .

Afwerken met lak

Lak is een meer klassieker afwerkingsoptie voor een houten vloer. Bij lakken worden er 3 drie lagen aangebracht; de 1e laag is een grondlak en 2 opvolgende lagen worden de aflak genoemd. De vloer is met lak ook erg goed beschermd tegen vlekken, vocht en vuil. De voordelen van een gelakte vloer zijn:

 • Een vloer kan glanzend maar ook mat gelakt worden.
 • Een gelakte vloer heeft nauwelijks tussentijds onderhoud nodig.
 • De levensduur van een professioneel gelakte vloer is max. 14 jaar.

Een gelakte vloer heeft ook enkele nadelen. Krassen kunnen niet weggewerkt worden, er ontstaat dan kleurverschil. Daarnaast is de keuze beperkt tot alleen een glanzende en of matte uitstraling.

Afwerken met hardwax

Hardwax is ook een prima optie voor de afwerking van een parketvloer. Met hardwax krijgt de houten vloer 2 beschermende lagen. De 1e vult de poriën van het hout. De 2de harde laag komt bovenop het hout te liggen en beschermt extra tegen krassen en vlekken. Hardwax wordt vaak in druk belopen ruimtes aangebracht. Hardwax kent best nog wat voordelen. Lees maar:

 • Het beschermt de vloer uitstekend tegen vocht en vuil.
 • Ook met hardwax kan de vloer gekleurd worden.
 • Zowel een matte als een zijde uitstraling creëren met hardwax.
 • Krasjes en slijtagesporen zijn bij te werken.

Ook zijn er een aantal nadelen met hardwax. Zo moet je een hardwax parketvloer 2 à 3 keer per twee jaar onderhouden om de bescherming te blijven houden. Het bijwerken van krassen is blijft mogelijk, maar het is wel lastiger dan bij een met natuurolie behandelde houten vloer. De gekleurde hardwax vloeren lastiger te repareren en na een jaar of 5 moet de harde toplaag opnieuw opgezet  worden.

Wat is nu de beste methode

Alles heeft z’n voor- en nadelen. Ook bij oliën of lakken van een houten vloer tref je dat aan. Om uit te zoeken wat voor jou de beste manier is, moet je rekening houden met een aantal dingen in je woning. Denk aan de soort afwerking waar je vloer mee afgewerkt wordt. Houd ook rekening met de eventuele aanwezigheid van huisdieren die krassen of anders kunnen veroorzaken. En ook het type woning is belangrijk. En uiteraard zijn je persoonlijke voorkeuren van belang.

 • Een matte of glanzende uitstraling? Moet de vloer een andere kunnen kleur krijgen?
 • Ben je bereid om jaarlijks preventief onderhoud uit te voeren?
 • Wil je een houten vloer die levenslang meegaat of een vloer die maar een of twee keer geschuurd kan worden?

Kies je vloer

Kracht en duurzaamheid, dat zijn twee factoren die bij houten vloeren horen. Ze stralen kracht uit en geven iedere woning een perfecte uitstraling. Deze karakteristieke vloeren zijn niet alleen prachtig, maar laten ook een verrassende kwaliteit zien. De keus om voor een houten vloer te kiezen is daarom dan ook een hele goede keuze.

Inspiratie

De kleur van een vloer bepaalt grotendeels de sfeer wat je interieur uitstraalt. Een vloer behandelen met en mooie kleurolie in jouw geheel eigen kleur en stijl is natuurlijk het allermooist. Kleurolie, maar ook natuur lakken komen uitstekend tot hun recht op een vloer.

Kies jouw vloer

Een vloer kiezen voor in je huis kan een heel leuk avontuur zijn. Laten we eens wat zaken op een rijtje zetten die bij de keuze van je vloer belangrijk zijn. De juiste vloer kiezen kan verschillen per ruimte in je huis. bestaat je huis uit meerdere verdiepingen, dan kun je kiezen voor andere vloeren op elke verdieping.

Oliën of lakken