Eiken parket

Sterk betrouwbaar met karakter

Soorten parket

Lamelparket
Visgraat
Hongaarse punt

Vloerverwarming

Parket op vloerverwarming is een perfecte combinatie.

Robuuste eiken parketvloer

Het meeste eiken parket komt voor in de vorm van multiplanken. Super solide meerlaags lamelparket zeer geschikt voor vloerverwarming. Eiken is duurzaam en gaat heel lang mee. Het is leverbaar in glad geschaafde uitvoeringen, maar ook in brute Bourgondische planken. Parketplanken kunnen zowel zwevend als ook verlijmd gelegd worden. Eiken parket is vooral aantrekkelijk geworden met de komst van de parket planken. De “Walvisgraat” brede en lange planken met toplaag van wel 18 cm breed en tot 90 cm lang. Deze vorm is nog steeds erg betaalbaar. Eigenlijk is het parket gestoken in een nieuw jasje.

Voordelen eiken parket

  • Er zijn zeker voordelen te noemen en om te beginnen is er de kracht van een eiken vloer.
  • Eiken parket is bijzonder hard en is super slijtvast. De bewerking van eiken is eindeloos.
  • Een eiken vloer kan bewerkt worden met natuurtinten of met een moderne sprekende lak kleur.
  • Denk ook eens aan de mogelijkheden van verouderen, trommelen en borstelen.
  • Eiken kan net zoals PVC en laminaat heel simpel gereinigd worden met niet chemische middelen.

Waarom eiken parket kopen?

Je hebt het wel gelezen! Parket voorzien van een massief eiken toplaag is multifunctioneel en met name de visgraatuitvoeringen zijn populair. Ook de brede verouderde parketvloeren doen het goed. Dit gegeven is zeker een motief om zo’n vloer aan te schaffen. Ze zijn trendy en afwerkt met de juiste olie of lak bezitten ze een bijzondere persoonlijkheid. Ook de prijs van zo’n topvloer is zeer acceptabel. Zeker ook  wanneer je de extreem lange levensduur in je overweging mee laat tellen. Eiken parket kan ook vele malen gerenoveerd worden. De toplaag is dik genoeg om zeker 3 tot 4 keer te schuren. Hetgeen betekent dat zo’n parketvloer zeker 50 jaar mee gaat.

Welke soorten eiken parket zijn er?

Er zijn meerdere parketkeuzes te maken. Lamelparket is wel de meest bekende. Dit meerlaags solide parket wordt verkocht onder de namen Multi- en Duoplanken. Een iets minder bekend parket is het massieve strokenparket en bestaat uit smalle delen met een lengte tot wel 120cm. Visgraatparket geeft samen met z’n zusje de Hongaarse punt veel mogelijkheden. Het kan zowel in smallere stroken als ook in bredere plankenvorm  geleverd worden. Blijft nog over om te vermelden dat de genoemde parketsoorten allen verouderd, getrommeld of geborsteld kunnen worden.

Tips om je kleur te kiezen

De tint van eiken parket bepaalt grotendeels de sfeer wat je interieur uitstraalt. Een eiken houten vloer behandelen met en mooie kleurolie in jouw geheel eigen kleur en stijl is natuurlijk het allermooist. Kleurolie, maar ook natuur lakken komen uitstekend tot hun recht op eikenhout.

Naturel geoiiede vloeren
Een duurzame naturel geoliede eiken vloer die warmte en gezelligheid afgeeft aan je woonkamer. Bij naturel olie blijft de oorspronkelijke kleur van het hout heel goed zichtbaar. Je krijgt hiermee een puur natuurlijke uitstraling. In feite het hout karakter in z’n meest pure vorm. Zo’n natuurlijk bewerkte eiken parketvloer is praktisch in onderhoud en heel vriendelijke in dagelijks gebruik.

Witte eiken vloeren
Een witte eiken vloer geeft je woonkamer een ruimtelijke uitstraling. Er wordt licht gecreëerd maar ook ruimtelijkheid en het kan je huis zelfs een landelijke uitstraling geven. Ook past zo’n eiken houten vloer praktisch bij elke stijl. Witte eiken vloeren kunnen op vele manieren worden behandeld. En dit zorgt er dan weer voor dat elke vloer zijn eigen unieke persoonlijkheid krijgt.

Grijze eiken vloeren
Grijs bewerkte vloeren zorgen voor de schitterende onbestendige uitstraling. Hierdoor hebben wij de mogelijkheid om diverse mogelijkheden toe te passen. Je hebt dan de keuze uit meerdere opties. Kleurolie of kleur lak. Ook diverse breedtes, hout kleurschakeringen en diverse andere kenmerken, zoals zonder als met V-groef of noesten. Uiteraard kunnen wij je inzake al deze mogelijkheden ook adviseren.

Enkel  gerookt eiken.
Een gerookte eiken vloer zorgt voor een prachtig en uniek effect. Iedere plank heeft zo zijn eigen kenmerken en charme en zodoende gaat een gerookt eiken nooit vervelen. Gerookte eikenhouten vloer zullen nooit vergelen en dat is best een voordeel. Algemeen gesproken wordt eiken na verloop van tijd donkerder. Een gerookte vloer echter wordt na verloop van tijd langzamerhand ietsje lichter van kleur.

Dubbel gerookt eiken
Dubbel gerookte eiken vloeren. Mocht je een eiken vloer een stuk donkerder willen en je zou het mooi vinden dat er tussen de diverse planken wat kleurverschil gaat ontstaan, dan is dubbel roken zeker een aanrader. Het dubbel roken van eiken zorgt voor een schitterend effect.

Olie of lak voor eiken parket

Eiken parket perfect onderhouden maar ook super mooi afwerken. Dat geeft de uiteindelijke vloer een bijzondere persoonlijkheid en uitstraling.

Olie op een eiken parketvloer
Het is heel goed mogelijk en ook aan te raden om parket in de olie te zetten. Bij eiken parket is oliën na kleine reparaties zelfs plaatselijk mogelijk. Dit is super handig. Je hebt dan geen gedoe met het verschuiven van kasten en dergelijke. Met olie kun je dus snel inspelen op kleine beschadigingen. De bedoeling is, dat er exact genoeg olie wordt gebruikt dat hierdoor het parket mat van uitstraling wordt. Wordt de vloer glanzend? Dan is er te veel olie gebruikt. Ook bestaat de mogelijk om de basis olie te mengen met een kleur pigment. Zodat de kleur van het eikenhouten parket aan je eigen wensen aangepast wordt. Vooral bij de eikenhouten parketvloeren is dat een veel gebruikte methode.

Het lakken van eiken parket.
Het lakken van een eiken parketvloer behoort zeker tot de mogelijkheden. Dat kan met 1- componenten lak. Maar ook vaak wordt er voor een 2-componenten lak  gekozen.  Diverse maten van glans oplopend van licht tot heftig zijn ook mogelijk. Ook er lakken die eiken parket juist mat maakt. Bij eiken parketvloeren is een matte uitstraling erg geliefd. En het resultaat is dan een pure en natuurlijke look van het parket. Het voordeel van een vloer lakken is, dat deze toch best wel eenvoudig te onderhouden is. Maar regelmatig stofzuigen maar ook regelmatig dweilen is voldoende. Een gelakte vloer kan niet plaatselijk gerepareerd of bijgewerkt worden. Krassen of lelijke plekken kunnen in tegenstelling met olie vrij slecht bijgewerkt worden.

Eiken parket waxen
Ook bestaat nog de mogelijkheid om een eiken eiken parket te waxen. Bij tropisch hardhout is dit een must. De parketvloer wordt eerst in een basisolie gezet en hierna direct behandeld met  was die echt stevig in het eiken wordt geboend. Er ontstaat een mooie zachte zijdeglans: De uitstraling is iets matter dan lak en is ietsje meer glanzend dan olie. Het onderhoud moet wel vaker gebeuren, maar de beschermlaag is super voldoende. Parket waxen is een vrij ouderwetse methode en komt nog maar weinig voor.

Eiken parket offerte aanvragen

Alvorens een beslissing te nemen is het een goede zaak om eens wat meer info te verzamelen. Bij de Vloerderij heb je de mogelijk om een uitgebreide parket offerte aan te vragen.

Eiken parket