Houten vloer kopen tips. Wel 10 bruikbare tips

Houten vloer kopen tips. Tips bij het kopen van een houten vloer

Houten vloer kopen tips. 10 tips waar je echt wat mee kunt.

Denkt na over de aanschaf van je houten vloer? Hier vind je 10 tips om rekening mee te houden!

Tip 1. De hardheid van houtsoorten wordt uitgedrukt in Janka. Hiermee wordt de kracht in kg bedoeld die nodig is om een gladde stalen bol met een doorsnede van 11,824 mm tot halverwege in het hout te drukken. Denk goed na over hoe intensief de vloer gebruikt gaat worden en stem de kwaliteit van de houtsoort hierop af. Ook de afwerkingslaag is belangrijk. Er zijn verschillende soorten olie en lak te koop. Laat je goed voorlichten en niet alleen over de kleur. Houten vloer kopen tips? Belangrijk

Houten vloer kopen tips.

Lak of olie op de vloer? Wat is het beste.  Bekijk witte olie. 


Tip 2.
Zorg ervoor dat u altijd een
houten vloer koopt bij een gerenomeerd bedrijf dat is aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Mocht er ooit iets niet naar wens zijn of mochten er gebreken in de houten vloer ontstaan kunt u altijd terugvallen op de garantie en de algemene voorwaarden zoals die opgesteld zijn door deze branchevereniging. Vraag aan de speciaalzaak naar de garantievoorwaarden in het geval u zelf de vloer gaat leggen. Bij de Vloerderij gelden dezelfde garantievoorwaarden als bij het CBW. Denk hier altijd aan bij het kopen van een houten vloer.

Tip 3. Voor een goede houten vloer is een goede ondervloer van essentieel belang. Allereerst moet de ondervloer droog zijn, de vloer moet vlak zijn en natuurlijk stabiel. Een houten vloer kan men over een bestaande vloer heenleggen wanneer aan bovenstaande punten wordt voldaan. Neem deze houten vloer tips ter harte.

Tip 4. In bepaalde gevallen is het raadzaam om en isolerende onderlaag aan te brengen om bijvoorbeeld vocht tegen te houden maar ook om geluidsoverlast tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onderburen die u waarschijnlijk te vriend wilt houden.

Tip 5. Controleer of er voldoende ventilatie is onder de vloer. Wanneer men op de begane grond een houten vloer legt is het belangrijk dat deze voldoende geventileerd wordt. Wanneer dit niet het geval is kan het hout op termijn gaan rotten.

Tip 6. Koop altijd meer hout dan dat u in werkelijkheid gaat gebruiken. Tijdens het leggen zullen er delen onbruikbaar worden (restafval) waardoor u meer nodig hebt. Tevens is het raadzaam om extra hout te kopen voor toekomstige reparaties. Het is dan het meest praktisch en mooiste om hetzelfde hout te gebruiken. Wel bestaat de kans op eventuele kleurverschillen omdat het gelegde hout door weersinvloeden en gebruik reeds veranderd is. Tijdens het kopen van een houten vloer dit dus niet vergeten. Houten vloer koop tips.

Tip 7. Wanneer u uiteindelijk de houten vloer gevonden hebt die aan uw eisen voldoet is het verstandig om een offerte aan te vragen bij de betreffende houtspeciaalzaak. Kijk bij deze offerte of alles erin verwerkt is. Is bijvoorbeeld het leggen van de vloer onderdeel van de totaalprijs? Zitten alle materialen in de prijs inbegrepen? Is er een meerprijs voor het leggen van een visgraatmotief? Tot slot is het advies om een vaste prijs af te spreken zodat u later niet voor negatieve verrassingen komt te staan. kijk ook eens hier.

Tip 8. Plaats plantenbakken met openingen e.d. nooit direct op de vloer maar zet deze bijvoorbeeld op een schaaltje zodat er geen water op de vloer kan lekken. Het water kan kalkplekken veroorzaken en het hout beschadigen. Tevens is het raadzaam om onder tafels, stoelen en ander meubilair dat regelmatig verschoven wordt, viltjes te plaatsen. Hiermee voorkomt u beschadigingen aan uw houten vloer.

Tip 9. Wat betreft het onderhoud van een houten vloer is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen. Onderhoud is heel belangrijk. Vooral zand en steentjes kunnen uw houten vloer beschadigen. Zorg dat de stofzuigermond op de stand staat met de borstel naar beneden. Ook met een wisser kan de houten vloer worden schoongemaakt. Wanneer u gebruik maakt van deurmatten beperkt u de hoeveelheid vuil al aanzienlijk. Leg ze daarom bij alle ingangen van het huis. Naast bovenstaande tips is het raadzaam de houten vloer een aantal keren per jaar te onderhouden met een speciaal onderhoudsmiddel.

Tip 10. Wanneer u een beperkter budget heeft zijn er veel alternatieven voor een houten vloer te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een parketvloer of aan laminaat. Wanneer u voor parket of laminaat kiest denk dan wel goed om de kwaliteit van het materiaal. Kies voor een product wat overeenkomt met de eisen die u eraan stelt. Een laminaatvloer voor de woonkamer zal intensiever gebruikt worden dan van een slaapkamer. Pas de kwaliteit hierop dan ook aan. Een houten vloer kopen is zo gebeurd, maar denk aan de consequenties. 

 

Wil je nog wat meer houten vloer kopen tips? En heb je verder nog vragen, dan zijn wij er elke werkdag tot 22.00 uur om deze te beantwoorden, bel ons gerust! De Vloerderij heeft in ieder geval meer dan 18 jaar ervaring met houten vloeren, dus maak daar gebruik van.

Een houten vloer kopen dat doe je dus met overleg en je laat je eerst goed voorlichten. De Vloerderij zou in deze wat voor je kunnen betekenen, bezoek daarom eens een van onze showrooms en houten vloeren partnershowrooms, showrooms vol met vloeren die je vast aanstaan.


Wil je een houten vloer kopen die zwaar verouderd is, dan is dat natuurlijk mogelijk. De handmatig verouderd vloeren zijn echter best aan de prijs. Je moet toch al gauw rekenen aan een m2 prijs van € 70.- tot € 90.- Je hebt dan ook wel wat en dit zijn zeker geen houtenvloeren waarvan er 13 in een dozijn gaan.
Een houten vloer kopen, dat doe je vaak niet alleen. Je partner heeft ook haar of zijn idee over zo'n vloer.